top of page

Hoe kan ik de bijen helpen? Biologisch, ecologisch

Door enkele bij-vriendelijke planten in je tuin te zetten help je de bijen enorm!

Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Bijen en hommels zijn dus belangrijk voor de natuur en ons voedsel. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal. Met een bij-vriendelijke tuin help jij de bijen om te overleven.

Honingbijen hebben baat bij bomen en planten die veel nectar en stuifmeel leveren. Het is immers hun voedselbron. Belangrijk hierbij is dat dit gebeurt vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar. Anderzijds kunnen planten alleen vruchten en zaden produceren via de bestuiving door bijen. Bovendien leveren bomen ook propolis (hars) dat de bijen gebruiken als bouwmateriaal.

Vooral de vroegbloeiers zijn voor bijen zeer belangrijk omdat voor de opbouw van het bijenvolk in het voorjaar grote hoeveelheden stuifmeel nodig zijn.

Diversiteit is ook heel belangrijk in ons natuurlandschap! Doe daarom eens apart en kopieer niet je buur(en), zorg voor een andere beplanting, zorg voor afwisseling in je tuin. Ook enkele mooie, aparte bloembakken op je terras (van je appartement) maken een verschil.

Gebruik aub geen (of zéér beperkt) chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin! "Onkruid" kan je manueel wieden of verbranden.

Laat zeker de paardenbloemen en in je tuin staan, bijen zijn er verzot op én...honing van paardenbloemen is een lekkernij.

Laat een stukje tuin (gras) 'verwilderen' zo krijg je natuurlijke bloemenpracht én je moet minder gras afrijden.

Een zelf gemaakt bijenhotel in je tuin is goed voor de natuur, voor de insecten en voor wilde bijen en hommels.

Hoe meer bijen, hoe meer bestuiving, hoe meer bloemen en fruit in je tuin.

Minder gras meer bloemen

Beperk of vermijd helemaal het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin.

Een stukje minder gras, verbreed je border en plant enkele bloeiende planten of bloemknollen aan. Laat je tuin op een natuurlijke wijze 'verwilderen' of koop een bloemen bijenmengsel in een tuincentra (liefst met zaden van biologische oorsprong). Het geeft ongelooflijk meer kleur in je tuin, prachtige bloemen en véél beter voor de natuur. Plant ook bij de (her)aanleg van je tuin bloeiende hagen of heesters aan, van buxus hagen krijg je enkel motten en rupsen. Ook je moestuin of kruidenhoekje kan je bij-vriendelijk aanleggen. Kleine moeite, groot resultaat.

Het hele jaar bloemen en bijen...

Met onderstaande bloemen kom je al een heel eind verder. Zo heb je het ganse jaar door bloemen in de tuin en zorg je ervoor dat de bijen een gans jaar een bijenrestaurant in je tuin vinden.

° Winterheide

° Winterkamperfoelie

° Judaspenning

° Lavendel

° Verbena

° Vlinderstruik

° Koninginnekruid

° Hemelsleutel

° (Herfst)aster

° Klimop

Een geschikt bijenhotel

Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Dat kan met behulp van een geschikte nestkast, beter bekend als een bijenhotel. Een bijenhotel koop je kant-en-klaar bij het tuincentrum of kun je zelf maken van simpele materialen als rietstengels, bamboestokjes en houtblokken waarin je gaten boort.

Kies de juiste plek plek voor je hotel om te zorgen dat je bijen op bezoek krijgt. Plaats het bijenhotel op een zonnige plek met de opening naar het zuiden. Zorg ervoor dat in de omgeving voldoende bijenvriendelijke bloemen staan. 

Bomen voor bijen

Bijen halen hun nectar uit bloemen, die vinden ze niet alleen laag boven de grond, ook boven in de boomtoppen gonst het van de bijen. Plant bomen aan in je eigen tuin, er gebruik liever geen gewasbeschermingsmiddelen als ze bloeien. Op deze manier kweek je gezonde bloesem voor bijen. Als bijenbomen volop in de bloei staan, kun je ze horen bloeien. Aangevuld met fruitbomen en bijenlokkende vaste planten maak je van je tuin een lusthof voor honingbijen. Deze bomen bloeien aantrekkelijk voor honingbijen en wilde bijen:

° Noorse esdoorn (Acer platanoides)

° Gewone esdoorn (Acer Pseudoplatanus)

° Veldesdoorn (Acer Campestre)

° Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

° Tamme kastanje ( Castenea sativa)

° Acacia (Robinia pseudoacacia)

° Linde (Tilia)

° Honingboom (Sophora Japonica)

° Hemelboom (Ailanthus altissima)

° Bijenboom (Tetradium daniellii)

° Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

° Kerselaar

° Hazelaar

° Appelaar

° Wilg

En wat met de landbouw?

Imker Tim woont landelijk en is de landbouw(ers) zeer genegen. Landbouw is levensnoodzakelijk en nuttig, alleen wordt het hoogtijd dat er op Europees vlak (en liefst ook op internationaal vlak) dringend een aantal zaken veranderen. De landbouw(ers) hebben een sleutelrol in onze natuur, het klimaat en onze toekomst.

Bio en agro-ecologische landbouw in combinatie met lokale coöperaties die zorgen voor een korte keten moeten dringend een grotere rol spelen binnen onze landbouw.

Agro-ecologie betekent dat de boeren voedsel produceren op een manier die echt duurzaam is. Lokaal (dus veel minder export) en met de natuur mee. Het is een milieuvriendelijk systeem dat rekening houdt met de draagkracht van de natuur. Deze wijze van landbouw zorgt er tevens voor dat boeren wereldwijd recht hebben op een kostendekkende, stabiele prijs rekening houdend met alle milieu-, sociale, en dierenwelzijnskosten.

Een landbouw die rekening houdt met mens, dier en natuur.

Een landbouw waarvan boeren kunnen leven (zonder afhankelijk te moeten zijn van industriële voederfabrikanten), een landbouw die zijn milieu-impact zoveel mogelijk beperkt.

Zowel de landbouwers, het milieu, de consument, de kwaliteit van ons voedsel, het klimaat en de bijen worden hier beter van.

Daar kan toch niemand tegen zijn?

Want landbouw én natuurvriendelijk én voldoende natuurlijk groen én aangenaam wandelen én duurzaam gaan echt wel samen als we dat ook allemaal willen/afdwingen!

Inzaaien van bloeiende akkerranden zou al een eerste -haalbare- stap voorwaarts zijn.

Een wereldwijd verbod op het gebruik van glyfosaat zou natuurlijk ook helpen voor mens (imkers en bijen), dier en natuur...

Bij imker Tim kan je ook terecht voor bio bij-vriendelijke bloemenzaden

bottom of page