top of page

Onze honingsoorten

Koolzaad honing

Onze koolzaadhoning wordt vroeg in de zomer door de bijen gewonnen op de koolzaadvelden in de buurt van onze imkershoeve. Deze honing heeft een neutrale smaak en witte kleur. Het is een honing die vrij sterk kristalliseert. Deze honing wordt ook wel eens "kinderhoning" genoemd.

Koolzaadhoning is goed voor de luchtwegen, is vocht afdrijvend en heeft een sterk reinigende functie.

Onze koolzaadhoning is bijna ieder jaar en in grote hoeveelheid beschikbaar.

Geoogst te Sleidinge en geslingerd en ingepot op onze imkershoeve

BLOEMEN honing

Bloemenhoning of polyflorale honing komt van nectar van verschillende bloemen. De bijen kiezen zelf de bloemen uit die op dat moment in bloei staan. Elke bloemenhoning is dus verschillend. Er zijn ontelbare soorten bloemen, planten en bomen waar bijen hun nectar vandaan kunnen halen. De eigenschappen van bloemenhoning hangt sterk af van het jaargetijde en waar de honing vandaan komt. Dit zorgt er voor dat verschillende bloemenhoningsoorten allemaal een verschillende smaak hebben!

Bij imker Tim is er normaal gezien zowel een voorjaarsbloemen honing verkrijgbaar als een latere zomerbloemen honing. De zomerhoning is meestal iets donkerder van kleur en uitgesprokener qua smaak.

Doorsnee zacht en zoet van smaak met lichte toetsen van fruit en bloesems.

Onze zomerhoning is vaak donker gekleurd, onze bijtjes vliegen dan geregeld naar de vlakbij gelegen

Lembeekse bossen op zoek naar honingdauw. Hier maken ze een BIJzonder lekkere honing van!

Bloemen honing is goed tegen allergieën en hooikoorts.

Geoogst te Sleidinge en Gentbrugge, ingepot op onze imkershoeve.

                                   Linde bloesem honing

Een vloeibare, goudkleurige honing met licht muntachtige smaak. Super zacht en smeuïg.

Lekker bij lindethee, omdat het de smaak (en naar verluidt ook de relaxerende werking) van linde versterkt. Heeft een gunstige werking op de zenuwen. Het werkt positief bij nervositeit, onrust, slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Verder heeft het een positieve werking bij koorts, bronchitis en hardnekkinge hoest.

Heeft een antiseptische werking(ontsmettend). Linde honing werkt immers kalmerend.

Imker Tim probeert zijn Linde honing te oogsten op een magische plek te Gent aan de Neermeerskaai en dit aan de oevers van de Leie. Indien het aanbod te beperkt is of de locatie niet toegankelijk verplaatsen wij onze kasten naar een bio boerderij in Vlaams Brabant.

De oprijlaan van deze boerderij/fruitteler wordt aan beide kanten geflankeerd door een imposante rij lindebomen waar de bijen de nodige nectar vinden.

Zonnebloem honing

Een crémehoning, geelachtig van kleur met een milde en zoete smaak.

Deze honing wordt net zoals de koozaadhoning zéér lekker gevonden door de kinderen.

Ideaal voor op de boterham, pannenkoek of een ijsje.

Ook prima om hem te verwerken in (honing)koekjes en gebak.

Deze fruitige honing is afkomstig van de zonnebloem, de laatste jaren zien we ook bij ons meer en meer zonnebloemvelden opduiken. Naast nectar voor de bijen, leveren deze velden ook nog prachtige bloemen, heerlijke zaadjes en de gekende olie op. Met dank aan de lokale landbouwers voor de samenwerking.

Slechts een zeer beperkte voorraad, maar zeker de moeite om eens te proeven.

Acacia honing

En dan nu een moeilijke... Acacia honing is één van de meest geliefde honingsoorten bij veel mensen. Omwille van zijn subtiele smaak, maar ook vooral omdat hij vloeibaar is en zeer gekend. Toch is het een honingsoort die in België zo goed als niet te oogsten valt. De honing wordt geoogst van de witte bloesems van de acaciaboom of Robinia Pseudoacacia.

Die komt ook bij ons voor in de natuur, doch te weinig om er een zuivere acaciahoning van te maken. Acaciahoning komt bij ons meestal uit Oost-Europa of China.

Imker Tim gaat jaarlijks persoonlijk op zoek naar een betrouwbare partner die acacia honing kan leveren. Belangrijk is hier het wederzijds vertrouwen en respect voor de natuur en het product. We gaan altijd voor Europese/ Spaanse acaciahoning. Typisch aan acaciahoning is zijn zeer hoog fructosegehalte - dit is ook dé reden waarom deze honing vloeibaar blijft.

Goed bij hoest en verkoudheid, is bloedzuiverend en antiseptisch. De honing helpt bij spijsverteringsklachten die het gevolg zijn van een te grote zuurafscheiding van de maag. Acacia honing is een delicatesse die gewaardeerd wordt voor zijn milde smaak met hints van bloemen en zachte textuur. Ook in de keuken is Acaciahoning erg geliefd, samen met bv. geitenkaas een ware delicatesse.

"Winterhoning"

Voor

de wintermaanden produceren wij enkele unieke honingen die weerstand versterkend en genezend werken. Dit doen we geheel in eigen productie. We gebruiken hiervoor onze eigen bloemenhoning en vermengen dit met winterse specerijen.

Zo produceren wij o.a. ;

* Honing met kaneel

* Honing met propolis

* Honing met koninginnebrij

* Honing met winterse specerijen

Steeds beperkte voorraad en beschikbaarheid maar BIJzonder lekker!

bottom of page