top of page

Imker Tim is een hobby imker. Het belang van de bijen staat hier centraal.

Als imker probeer ik vooral te streven naar duurzame, ecologische en lokale producten en dit volgens het korte keten principe.

Ik ben een groot voorstander van bio en agro-ecologische landbouw. Zonder hierin extremen op te zoeken of in conflict te gaan. Ik respecteer de natuur en ieders mening.

Onze producten zijn dan ook met de meeste zorg en respect voor de natuur vervaardigd.

Ik hoop door te imkeren mijn steentje te kunnen bijdragen aan de natuur en een duurzame ecologische maatschappij. Permanente bijscholing en op zoek gaan naar positieve en constructieve oplossingen is voor mij een levensvisie. Graag deel ik mijn kennis met anderen en in het bijzonder met de jeugd.

Het oogsten

Bij imker Tim wordt de honing volledig handmatig en op ambachtelijke wijze geoogst. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er vanaf eind april tot eind juli geoogst.

De honingoogst begint door de raten die vol met rijpe honing zitten uit de bijenkast te halen. Deze raten worden in onze "bij"-keuken handmatig ontzegeld. Met een ontzegelvork worden de wasdekseltjes verwijderd, zodat de honing uit de cellen kan. De volgende stap is het slingeren van de honing.

Honing slingeren

De raten worden in een honingslinger geplaatst. Door te draaien worden de raten hard in het rond geslingerd. De centrifugale kracht zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd wordt. De honing loopt dan langs de wand van de honingslinger naar beneden. Daar zit een kraan waaronder een emmer staat met een dubbele zeef erop. Wasresten en onzuiverheden worden op die manier uit de honing gezeefd.

Vloeibaar goud

Als de kraan wordt geopend, loopt de honing eerst door een grove en daarna door een zeer fijne zeef. De honing blijft daarna een dag of 3 rusten. Op de geoogste honing ontstaat een schuimlaagje, bestaande uit fijne wasdeeltjes en luchtbellen. Deze schuimlaag wordt dagelijks verwijderd, waarna de honing wordt geroerd. Na enkele dagen gaat de honing van de emmers in een aftapvat met een kraan. Van hieruit wordt de honing in een potje getapt.

Deksel erop, etiket erop en klaar is de enige echte (h)eerlijke honing van bij de imker!

bottom of page